Keuken

Mooi weer om over stamppot te beginnen

Omdat de mussen van het dak vallen [mijn Tante Doortje [van Mierlo, want er is ook nog een Tante Doortje Mom] zei altijd dat het geen mussen zijn maar mossen, leek het mij wel aardig om over koolsoorten te schrijven.

Het komt ook omdat ik net water heb gegeven en de koolplanten er erg mooi bij staan. We hebben dit jaar witte kool, rode kool, koolrabi, Russische boerenkool en zomer andijvie in de moestuin. Bovendien komen de voorgezaaide boerenkool in de bakken thuis nu ook goed op.

Omdat ik nu elke dag in de moestuin komt, stem ik fijn het menu van de dag af op wat er geoogst kan worden. Morgen ga ik voor de spitskool. Die snijd ik dan heel fijn voor bij een broodje chicken kebab. Misschien doe ik er ook een beetje koolrabi bij, want 1 polletje is al zo groot als een tennisbal en dan zijn ze op hun lekkerst. Afgelopen dinsdag hebben we andijviestamppot gegeten en dat smaakt echt prima op zo’n warme dag. Ook zonder de rookworst die de slager alleen in de winter verkoopt.

De Russische boerenkool kun je in de keuken verwerken tot een stamppot bijvoorbeeld, maar je kunt hem ook door laten groeien als sierplant. Doe je het laatste, dan komen daar mooie gele bloemen uit [het zijn eigenlijk meer pluimen]. Het heeft een donkerkleurig paars blad en het grappige is dat dit groen kleurt zodra je het kookt. Verwacht dus geen paarse stamppot, waarmee je iedereen op het verkeerde been kunt zetten.

En wat voor temperatuur het ook is, een stamppot [paars of groen] smaakt ons toch altijd!