Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar in het weekend heeft het in Ruurlo flink gedonderd en het tijdstip was perfect. Het was niet alleen dat de grond van de moestuin wel wat water kon gebruiken, maar ik lag namelijk al lekker in mijn warme bed. We hebben voor de eerste keer dit jaar pompoenen geoogst. Ze waren groot genoeg om te oogsten, biologische pompoenen zijn vaak wat kleiner. Maar het steeltje voelde leerachtig aan en er stonden ‘strepen’ op. Allemaal tekenen dat ze geoogst kunnen worden. Eigenlijk heb ik niets met Halloween. Het is dat de kinderen er op school veel aan doen, maar anders zou het volledig aan mij voorbij gaan. Helemaal makkelijk zou dat niet gaan, want het valt me op dat er in diverse winkels steeds meer aandacht aan wordt gegeven. Nu is het ook niet zo dat we van elke pompoen een gezichtje maken en mocht u uw pompoen daar niet aan willen verspillen, bedacht ik me dat het wellicht een keer leuk is om met u een recept voor pompoenenjam te delen. Nu kunt u natuurlijk hetgeen u van het maken van de gezichten overhoudt verwerken tot soep of jam, maar voor alleen jam, geldt dit onderstaande recept. Tip: het is best zwaar om een pompoen uit te hollen, maar ik gebruik hiervoor een pommes parisienne boor voor. Dat is keukenhulpje waarmee u ook bolletjes meloen, boter of komkommer mee kunt maken. Het lijkt een klein ding, maar het werkt prima!
- 1 kg pompoen in stukjes, zonder schil en pitten
- 1 kg suiker
- sap en rasp van 1 citroen
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
U moet hiervoor kijken of u een biologische citroen voorhanden heeft, want van een andere daar kunt u de schil niet van gebruiken. Een biologische is vrij van middelen. Mocht dit niet lukken, dan laat u de rasp achterwege. En als u van een sinaasappel wel een biologische variant kunt vinden, dan gebruikt u die. Kan prima, is alleen iets minder fris.
Ik ga er vanuit dat u al eens jam gemaakt hebt. U kookt de pompoen met een laagje water, doet de overige ingrediënten erbij, beetje roeren.
Met de suiker erbij 4 minuten doorkoken en in uitgekookte schone potjes doen. Houdt u niet van stukjes of structuur, dan kunt u het water en pompoenmengsel ook eerst door een zeef roeren. Met dit recept kunt u 5 – 6 potjes vullen.
Op een zelfgebakken scone is het echt weer eens iets anders!