Tuin

Ingrediënten uit het bos

Ik ben geen fervent wildplukster hoewel ik altijd nog eens meer kennis van paddenstoelen zou willen hebben. Ik durf geen paddenstoelen te plukken en deze te verwerken in een gerecht. Wanneer ik daar meer tijd in zou stoppen, dan zou ik dat erg leuk vinden om te doen. Het komt er gewoonweg op dit moment nu nog niet van. Moet er toch eens aan denken om eens uit de bieb daar een boek over te halen of een app downloaden. Weet niet of die er al zijn. Scan je een paddenstoel en krijg je automatisch in beeld eetbaar/niet-eetbaar. Ik kom daar nog bij u op terug.

Mijn ingrediënten uit het bos beperken zich tot kastanjes, beukennootjes en hazelnootjes. De hazelnootjes hebben we al gehad. We hebben zelf ook 2 bomen, het zijn meer struiken, in de tuin staan en dan is het goed bij te houden wanneer ze overal ‘rijp’ zijn. Moet u maar eens opletten, er staan best veel hazelnootbomen gewoon in de berm of borders van de gemeente waarin u woont. Op dit moment zijn er volop beukennootjes en kastanjes in het bos te rapen. De tamme kastanjes zijn kleiner dan de wilde en alleen de tamme kastanjes zijn voor consumptie geschikt. We willen met visite van alles op de vuurplaats roosteren, zaterdag, en daar passen kastanjes en beukennootjes goed bij.

Eerst pel ik een aantal beukennootjes, je kunt ze ook zo eten, maar die rooster ik dan in een BBQ schaaltje op het vuur [op een rooster]. U kunt ze ook altijd roosteren in een droge koekenpan.

De kastanjes kerf ik aan de bovenkant in en die worden op dezelfde manier gepoft als de beukennootjes. Binnen 10 – 15 minuten zijn ze klaar. U kunt dit zien doordat ze open zijn gaan staan. Pas op met eten ze blijven lang warm van binnen. Net als bij een bitterbal. U kunt ze gewoon zo opeten of met een beetje zout en/of een klontje boter. Een lekker, gezond tussendoortje. Of bijgerecht in ons geval!