Tuin

Tips voor volgend jaar

Oké, beetje aan de late kant, maar wellicht bruikbaar voor het volgende Sinterklaasfeest. Hoewel gevulde speculaas eigenlijk het hele jaar door goed smaakt. Maar ook ik bak het alleen in december, vandaar dat ik denk dat u deze tips maar moet bewaren voor in 2017. En als u de tips al kent, dan hoeft u ze helemaal niet te bewaren.

Ik vind gevulde speculaas goed gelukt wanneer het lekker knapperig smaakt. Het valt en staat natuurlijk ook met mooie amandelspijs, maar in deze column treft u geen recept aan. Wanneer ik een krokante gevulde speculaas wil bakken dan bak ik eerst de 2 helften alleen in de oven en pas daarna doe ik er de amandelspijs tussen. Dat geeft een knapperige kruidige hap en dan het zacht zoete van de spijs.

In het deeg van de speculaas doe ik ook geen koek-en speculaaskruiden, maar alleen speculaaskruiden. Vind ik net iets pittiger. De laatste tip is dat ik voor de 2e baktijd de bovenkant insmeer met losgeklopt ei. Zo kan ik via de amandelen beter zien of de speculaas klaar is.

Zijn de amandelen goudbruin, dan is het baksel ook goed!