Keuken

Oud Hollands plaatje

Het afgelopen weekend hebben wij heerlijk kunnen schaatsen op een vennetje bij ons in de buurt. Voorafgaande aan het weekend zijn we de woensdag al wezen kijken of het ijs al dik genoeg was en donderdags zijn we begonnen met het maken van een baantje. Vrijdag en zaterdag het baantje alweer wat breder kunnen maken, maar vooral veel schaatspret.

Het aantal schaatsers werd steeds meer en diverse honden liepen er tussendoor te rennen. Op zondag kwam er zelfs iemand met een borstelmachientje voor het vegen van de baan. Ook had iedereen wat eten en drinken meegenomen, voor groot en klein. Er was koffie, warme chocolademelk met slagroom, sambucca, een kruidenbittertje, glühwein, koekjes, noem maar op.

Iedereen deelde met elkaar en het was ontzettend gezellig. Zelf had ik die ochtend 2 kruidkoeken gebakken, 2 oud Hollandse kruidkoeken. Na het bakken ingepakt in aluminiumfolie, zodat het op het ijs nog lekker warm aanvoelde. Het werd door jong en oud rap naar binnen gewerkt. Hieronder vindt u het recept:

Ingrediënten: 1 losgeklopt ei mengen met 400 gram bruine basterdsuiker en een zakje of schepje vanillesuiker. Goed roeren en 500 [karne]melk scheutje voor scheutje toevoegen. Hierna 500 gram gezeefde bloem, beetje zout, busje koekkruiden [of alleen speculaaskruiden] en 2 eetlepels bakpoeder toevoegen en goed roeren. Dit beslag verdelen over 2 cakeblikken [ingevet of bekleed met bakpapier] en in een voorverwarmde oven circa 65 minuten op 180 graden bakken.

Heerlijk op een zondagmiddag op het ijs met gezellige mensen. Uitdelen maar!

En natuurlijk nog even een fotootje maken voor de familie in Canada. Hoe Hollands wil je het hebben!