Keuken

Jam met vlierbloesem

Omdat ik in het plaatsje Oud-Zevenaar ben opgegroeid en dit vlak bij Duitsland ligt [hoek Elten – Kleve] kocht ik in een heel ver verleden in Duitsland Holunderblüte frisdrank, mineraalwater met een smaakje. In Duitsland noemen ze dit [ook in Nederland] onkruid. Wanneer je er op let zie je het veel langs de kant van de weg/berm staan.

Toen wij ons huis in Ruurlo kochten stond er als erfscheiding een gigantische wand van Vlierstruiken. Zo’n 4 meter hoog en net zo breed. We hebben deze tegen veel meningen in gesnoeid en dus laten staan. Waar vind je nog bij een nieuwbouwproject oud hout.

Nu genieten we van veel geur, een overvloed aan bijen, schermen waar je siroop van kunt maken en jam en bessen die je ook weer kunt verwerken. Vorige week waren de schermen op hun mooist en heb ik aardbeien- vlierbloesemjam gemaakt.

Je gebruikt hiervoor het basisrecept voor jam [1 kilo of 1,5 aardbeien en 1 pak geleisuiker, beetje afhankelijk hoe zoet je het wilt hebben] en laat in een thee-ei 25 gram bloesem meetrekken. Dit zijn ongeveer 3 schermen. Zelf doe ik nog bloesem in de potjes zelf omdat dit nog extra smaak afgeeft en het zo leuk staat.

Niet in de moestuin, maar hoe mooi kan onkruid zijn!