Keuken

Veelzijdige magnolia

De magnolia kennen we vaak wel van het gebruik in cosmetica en parfum vanwege de geur, maar de magnolia kun je ook eten. Het is bovendien een van de weinige planten die eerst de bloemen vormen en daarna pas het blad. Ook zijn het vroegbloeiers, want begin maart gaan er – afhankelijk van de temperatuur en de zon – vaak al een aantal knoppen open. Ine van Mierlo, die haar eigen biologische moestuin onderhoudt, heeft er ook een in de tuin staan. Ine: “Zodra de bloei begint, moet je meteen van genieten want de bloemen zijn ook zo weer weg. De takken staan prachtig in een vaas, maar zijn na één dag al verwelkt. Wellicht is het dan een goed idee om dit eenvoudige recept eens te maken, want dan kun je langer van deze prachtige plant genieten.”

Dit heb je nodig

Met de genoemde hoeveelheden maak je ongeveer 750 ml magnoliasiroop.

  • 200 g bloembladeren van een magnolia
  • 500 ml koud water
  • 400 g witte (basterd)suiker
  • Afsluitbare pot

Zo maak je magnoliasiroop

  • Voeg het water met de suiker in een pannetje en laat op laag vuur de suiker smelten.
  • Laat het mengsel afkoelen tot lichaamstemperatuur (lauw) en scheur ondertussen de bloembladeren in stukken.
  • Doe de bloemblaadjes in een goed afsluitbare en schone (glazen) pot en schenk het suikerwater eroverheen.
  • Laat dit nu het beste 24 uur staan, zodat de smaak en geur van de magnoliabladeren in het vocht kunnen trekken.
  • Zeef de volgende dag het mengsel, zodat alle bloemblaadjes zijn verwijderd en vang de siroop op. Bewaar in de afsluitbare pot.

Tip

Gebruik de magnoliasiroop bijvoorbeeld voor het besprenkelen van biscuitdeeg, dat is net even wat anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *