Keuken

Koekjesrecept

De oudste is met een groepje uit zijn klas bezig voor zapp your planet, een actie voor de haaien. Ze hebben daarvoor koekjes verkocht en helaas had ik geen steekvormpje van een haai [de acties van de oudste komen meestal onverwachts en onaangekondigd], maar wel andere dierenvormpjes. Lang geleden een keer gekocht bij een filiaal van een groot Zweeds warenhuis. Ze doen nog steeds hun werk want vooral de meisjes vonden ze ‘cute’.

Gezien de acute vraag heb ik mijn oude koekjesrecept van stal gehaald, omdat die nog altijd heeft gewerkt in dit soort ‘noodsituaties’. En omdat ik denk dat u daar ook wel eens mee geconfronteerd wordt, volgt hieronder het recept. Het hoeft geen uur of zoiets in de koelkast. Het is kneden, uitsteken en bakken maar. Op de foto ziet u de ongebakken versie. En nee, ze zijn niet verbrand.

Recept
250 gram bloem met 1 tl bakpoeder mengen, gezeefd.
150 gram suiker, goede schep vanillesuiker en een losgeklopt ei toevoegen.
125 gram koude boter in stukjes snijden en alle ingrediënten tot een bol deeg kneden.

Ik zet zelf altijd de schaal waarin ik het meng in de gootsteen, zodat ik meer druk kan zetten. U kunt voor een donker deeg, [wanneer u bijvoorbeeld] alleen bruine beren wilt maken, 20 gram cacaopoeder met een eetlepel melk mengen en dit toevoegen aan het lichte deeg.

Bol deeg uitrollen en 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden bakken. Af laten koelen op een rek en klaar!

Echt een recept waarvan u zegt, wat eenvoudig, maar niet minder lekker. Ik denk altijd: dit moet ik vaker bakken, noodsituatie of niet.

Misschien een leuke activiteit voor deze woensdagmiddag, het weer is er tenslotte naar!