Met de titel alleen al zijn er waarschijnlijk een aantal lezers afgehaakt, want erwtensoep zonder varkensvlees is als vloeken in de kerk. Neemt niet weg dat ik al een keer erwtensoep heb geserveerd aan mensen die normaal zouden gaan vloeken, maar die niks hebben gemerkt. We eten bijna geen varkensvlees niet uit geloofsovertuiging, maar mijn man vindt het niet lekker. Vroeger kreeg hij uitslag van varkensvlees, maar in het grote gezin waarin hij opgroeide was alleen vis, rund en kip geen optie. Ook begrijpelijk hoor gezien de tijd en de drukte.
Tegenwoordig zijn er zoveel alternatieven die je kunt gebruiken ter vervanging van varkensvlees dat het geen extra moeite kost. En een lekker speklapje neem ik bij een BBQ-feestje!
Ik gebruik voor deze erwtensoep [de werkwijze blijft hetzelfde], 500 gram rundersoepvlees, 1 runderrookworst, 500 gram spliterwten, 1 knolselderij in blokjes, 2 grote preien in ringen, een winterwortel in blokjes, het blad van de knolselderij gebruik ik ook, 3 aardappels in blokjes en 2 runderbouillonblokjes. Ik serveer er uiteraard roggebrood bij, maar dan niet met spek, maar met Nägelholt. Een plaatselijke lekkernij van het rund dat het meeste weg heeft van rookvlees. Er is naast een harde variant, ook een zachtere en die gebruik ik op ons roggebrood. U kunt er nog voor kiezen om het roggebrood licht in te smeren met mosterd, bijvoorbeeld de zachte Limburgse mosterd.
Probeer dit alternatief eens en oordeel zelf!