Keuken

Bramen

We zitten middenin het bramenseizoen en wat blijkt: de kippen lusten ook bramen. Het zijn alleen net spreeuwen en dat is jammer. Want net als spreeuwen, pikken ze de helft er vanaf en de andere helft laten ze zitten. Gelukkig zitten er genoeg bramen aan, dus we kunnen wat missen.

Naast sap, siroop en dressing, maak ik bramenjam. En variaties op die bramenjam als basis. Bijvoorbeeld met vlierbessen, appel en frambozen. Wat ik zelf een hele lekkere vind is de smaak braam-framboos-basilicum.

Recept:

400 gram geleisuiker, 300 gram bramen, 200 gram frambozen en 100 gram basilicum [grofweg een flinke bos].

De vruchten maak je kort warm, zodat je ze makkelijk door een passe-vite kunt draaien. Voeg de geleisuiker toe en breng het mengsel aan de kook. Dan 4 minuten goed doorkoken en het schuim wegkloppen of verwijderen. Beetje afkoelen en de basilicum verkleint toevoegen [meteen na het snijden anders worden de snijkanten zwart van kleur] en doorroeren. De jam gelijk in de potten doen. Zo’n dertig minuten op de kop zetten om de lucht eruit te laten.

Het wordt tijd voor een pannenkoek!