Tuin

Natuurlijke aanmaak’blokjes’

Het was de afgelopen week onstuimig weer in Ruurlo. De regen en wind waren volop aanwezig en het nodigde niet echt uit om in de moestuin bezig te gaan. Toen het echter donderdag wat beter werd, zijn we niet in de moestuin aan de slag gegaan, maar in de siertuin. We hebben daar een paar grote dennenbomen staan, waar een flink aantal dennenappels aan zit. Of eigenlijk zat, want zoals u ze op de foto ziet staan is verleden tijd. Door de storm zijn ze eraf gewaaid en lagen ze overal in de tuin verspreid. Wij met een mandje de tuin in en de appels geraapt. In totaal hebben we er 52 gevonden, kleine en grote.

Nu heb ik in de woonkamer een oude, wat zeg ik, vintage aardappelmand van mijn schoonouders staan en daar zitten voor de sier een aantal dennenappels in. Tenminste voor zolang het duurt, want de jongens gebruiken regelmatig een paar handen vol van deze appels. Niet voor de sier en niet om mee te knutselen. Nee, om een fikkie te stoken.

Op het terras hebben ze de beschikking over een vuurplaats en naast droge dennennaalden is er geen beter stookmateriaal dan die dennenappels, heb ik begrepen. Daar kan geen aanmaakblokje tegenop en de geur is vele malen aangenamer. En nu met de buit van 52 stuks is er geen houden meer aan.

Ik heb alleen 1 geluk, ze moeten eerst nog drogen. Heb ik ze toch nog een tijdje voor de sier!