Tuin

Kruidenboter

Omdat ik altijd bezig ben met het verwerken van de oogst, schrijf ik nu over onze kruiden. We hebben kruiden in bakken en in de grond. Bijvoorbeeld: munt, bieslook, snijselderij, platte peterselie, rozemarijn, oregano, tijm en basilicum. Wanneer je kruiden plukt, komt dat de plant ten goede en ze produceren steeds weer opnieuw.

Vorige week heb ik de basilicum gebruikt om pesto te maken en nu zitten de planten alweer mooi vol met nieuwe blaadjes. De kruiden gebruik ik om rolletjes kruidenboter van te maken en die rolletjes vries ik in. Zo heb je ze niet alleen geportioneerd, maar ook geconserveerd. En toch hou je voldoende over om vers te gebruiken.

Recept kruidenboter: Standaard een mooie roomboter [ongezouten], peper en zout uit de molen en wat frisse citroen of limoensap. Voeg dan naar smaak kruiden toe. Gewoon alles wat je hebt door elkaar mengen of je pakt 1 soort. Bijvoorbeeld bieslook voor bieslookboter, basilicum voor basilicumboter. Hak dit fijn en gebruik 1-2 bosjes [afhankelijk van de grootte] per pakje boter.

Lekker bij warm brood! Of als het weer het toelaat als bijgerecht bij de BBQ.