Tuin

It giet oan

Het is niet de bedoeling om de friezen onder ons te beledigen, omdat it goat oan slaat op het doorgaan van een Elfstedentocht, maar voor ons betekent het gewoon:

Het moestuinseizoen is geopend!

Prachtig mooi weer, een vochtige grond vooraf, het mesten en spitten gedaan, dat roept gewoon om zaaiwerk. En wat was het prachtig weer! En nog eigenlijk, ook al laat het zonnetje zich hier in de Achterhoek vandaag niet zien.

Vannacht een flinke onweersbui die ruimschoots het bewateren van het zaaigoed overbodig maakt, dus volop de juiste omstandigheden om de uien, wortelen, doperwten en tuinbonen de grond in te werken. Het aspergeveld is onkruidvrij gemaakt en opgehoogd met grond. Hierna afgedekt met worteldoek, zodat de warmte van de zon zijn werk kan doen.

De bessenstruiken krijgen alweer knoppen en de rabarberplanten hebben al voldoende goede stengels om te oogsten. Sterker nog, we hebben de rabarber alweer 2 keer kunnen eten. Met vla, want rabarber maak ik klaar zonder suiker, dus de vla zorgt voor het zoetje. Verderop in het seizoen doe ik er verse aardbeien door en dan lust de jongste het ook. Een rabarbertaart kan ik deze week ook wel op het programma zetten, bedenk ik me net.

Wat is de lente weer heerlijk! Qua weer en qua oogst!