Tuin

Duitsland

Het is toch echt herfst aan het worden. De bladeren beginnen te verkleuren en de natuur trekt zich al beetje bij beetje terug. Ik wil op de valreep nog wat jam maken en ik heb hiervoor een Duits recept in gedachten: Apfel mit Mintze. De blaadjes van de munt zijn niet meer zo groen en fris als eerder en dus mijn laatste kans om verse munt te gebruiken. Dit kruid leent zich prima om in te vriezen en zo kun je later in het seizoen er voor kiezen om met dit recept de appeloogst te verwerken.

Dat vind ik nog wel een dingetje hoor. Heb je alles in de grond, ben je druk om het onkruid voor te blijven, je kunt lekker oogsten, kom je thuis met een landing die nog verwerkt moet worden. Mijn koelkast is te klein, de garage past vaak niets meer in, vriezer zit vol. Jammer, jammer…… we hebben geen kelder en geen vriesvrij schuurtje. Maar wel een recept uit Duitsland. U kunt hiervoor fris/fruitige appels gebruiken. Neem gewoon wat u wilt verwerken, misschien diegene die er wat minder mooi uitzien. Bij jam werkt het een beetje hetzelfde namelijk 1 kg grondstof [in dit geval appels en bij minder pectinehoudend fruit 900 gram], 1 kg suiker en ingrediënten die u er lekker bij vindt passen. In dit geval gebruik ik reepjes munt, beetje citroen [afhankelijk van de frisheid van de appels]. U kunt ook kaneel, steranijs toevoegen, maar dan lijkt het weer wat meer op appelmoes. Ik wil net even een andere smaak.

Duitsland heeft veel recepten met appels, ze koken en bakken veel met appels. Vooral met het wildseizoen. Rest mij alleen nog te zeggen: Danke schön!