Keuken

De nieuwe Nordic Cuisine

Omdat ik lid ben van de plaatselijke bieb lees ik veel kookboeken en uit bijna elk kookboek is wel een leuk recept te halen. Daar maak ik dan een kopie van en dan gaat het boek weer terug. Maar nu ben ik met een boek bezig…. dat is een blijvertje. Elk recept is voor mij raak. Het gaat om het boek conform de titel van deze column.

Nu ben ik al een fan van veel Scandinavische dingen zoals het land Zweden, de mooie interieurspullen, de auto’s, de sauna, noem maar op, maar dit boek roept gewoon mijn naam. Waarom? Ze wijden een hele pagina aan de geschikte houtsoorten voor een vuurplaats, om te roken bijvoorbeeld. Wat dit qua smaak betekent en structuur. Need I say more?

De Scandinavische culinaire traditie is uit nood geboren, dankzij het ruige terrein en het uitdagende klimaat. Vandaar dit recept waarbij het proces droog zouten aan te pas komt. Gravlax is wel het beroemdste voorbeeld. Het wordt zo genoemd omdat de vissers de zalm [lax] in hun geheel in het zand begroeven [Grav=graf].

Gravlax met jeneverbes en mosterdzaad

1 el mosterdzaad het liefst geel

4 gedroogde jeneverbessen

125 gr basterdsuiker

80 gr zout

1 kg zalmfilet met vel

Rooster de mosterdzaadjes en jeneverbessen 1-2 min in een droge pan op een zacht vuur tot ze beginnen te ‘dansen’. Laat dit afkoelen en dan fijnmaken in een vijzel en vermengen met het suiker en het zout.

Leg in een grote schaal ruim plasticfolie zodat die flink over de rand hangt en leg de vis met het vel naar onder erin. Verdeel het mengsel over de vis en goed aandrukken. Draai de filet om en spreid het zout onder de vis nog een beetje uit. Vouw het plastic er goed overheen en verzwaar dit met borden of conservenblikken etc..

Laat dit 2 dagen in de koelkast intrekken en draai in die periode de vis minstens 2 keer om. Giet voor het serveren het vocht uit de schaal, veeg het zoutmengsel van de vis en snijd de filet in dunne plakjes. Heerlijk met komkommer, dille, aardappelen, brood, mierikswortel of ei.

Niks meer aan doen, behalve een glaasje wijn of een ijskoude jenever zou ik zeggen!