Tuin

Tomaten update

Kijkt u nog maar eens goed naar de foto van deze sappige tomaat. Ziet hij er niet lekker uit! Mooi kleurtje, oogt fris. Dit was dan ook onze enige echte tomaat die we dit jaar hebben kunnen oogsten. We hebben een tunnelkas van plastic, want de bladeren mogen niet nat worden schijnt. De dieven worden trouw verwijderd, ze krijgen water, worden keurig opgebonden, maar het is al een paar jaar niets met de oogst. We overwegen zelfs om de tomaten volgend jaar maar eens over te slaan. Maar ze smaken zo lekker, zeker als je er maar 1 hebt!

Nou zijn de tomaten in Kroatië en al die lekker warme landen natuurlijk veel zoeter, maar tomaat is en blijft lekker. Hoe ik daar nu op kom? We aten deze week broodjes met gebakken ui en tomaat en toen moest ik hier aan denken. Ik gebruik hiervoor gekochte bio tomaten van de markt, maar wel onze eigen rode uien. Ik snijd alles in ringen/plakken en bak ze snel op hoog vuur in een klein beetje olijfolie. Naar smaak gehakte kruiden toevoegen [bijvoorbeeld peterselie of selderij], peper/zout en smullen maar!

En als ik dit zo eet, dan denk ik “toch maar weer tomaten volgend jaar”!

Het lukt al een aantal jaren niet om veel tomaten te oogsten. Het plantjes opkweken lukt wel en de tomaten ook wel… de groene dan welteverstaan. Op het moment dat ze rood moeten worden gaat het mis. Dit jaar wilden we geen tomaten doen, maar we kregen vanuit veel kanten tomatenplanten aangeboden. En nee zeggen is geen optie, want dan verdwijnen ze op de composthoop. En dat moet je niet willen!

Inmiddels is onze oogst aan planten: vleestomaten, gewone tomaten, cherrytomaten. Vanochtend zijn daar balkontomaten aan toegevoegd. Ik heb het even opgezocht, ook al zegt de naam eigenlijk alles.

Balkontomaten zijn planten welke zeer geschikt zijn om op balkon of in de patio te kweken. Met een hoogte van circa 45 cm onderscheiden balkontomaten zich duidelijk van de andere soorten welke makkelijk 150 cm kunnen worden.
Balkontomaten geven ronde zoete tomaten met een doorsnede van circa 5 cm.

We zitten weer in het proces van kasje bouwen, geen koud water geven, de bladeren mogen niet nat worden, straks de dieven eruit halen. En ja, waar zetten we de nieuwe aanwinst. Ook hier zegt de naam weer alles, het zijn balkontomaten.

Laten we op ons balkon nog een beetje plek hebben!