Tuin

Appels met glazuur

In het kader van restverwerking van de enorme appeloogst en een keer wat anders dan een chocoladeletter, namelijk een recept van geglazuurde appels. We wonen niet voor niks aan de grens met Duitsland, waar je deze geglazuurde appels vaker ziet dan in Nederland.
Eigenlijk is het een heel simpel recept, maar het hebben van een suikerthermometer is wel belangrijk. Op zo’n thermometer staat namelijk precies aangegeven wanneer het een hard crack of een soft crack van het glazuur is. Kun je vrij nauwkeurig bepalen wat je zelf wilt.
Benodigdheden
10 kleine appels, biologisch, zonder steel
3 kopjes suiker
1 kopje koud water
10 stokjes [ijsstokjes]
rode ranja/siroop of natuurlijke kleurstof
piepschuim of een plank met gaatjes waar de stokjes rechtop in kunnen staan
vuurvaste vingers
pan met dikke bodem
Werkwijze
Was de appels en dep ze goed droog. Neem biologische appels, want we laten de schil er omheen zitten.
Doe de suiker en het water in de pan en laat de suiker smelten. Liever niet roeren.
Laat dit mengsel borrelen tot je minimaal op 130 graden zit. Je kunt het mengsel een mooie rode kleur en/of smaak meegeven door  naar wens een beetje ranja/siroop of natuurlijke kleurstof toe te voegen. Begin met een klein beetje, je kunt altijd nog iets toevoegen. Prik de stokjes net niet door de appels heen [dat doe je aan de kant waar het steeltje zat]
Heeft het mengsel jouw gewenste temperatuur bereikt, haal dan 1 voor 1 de appels door het glazuur en zet de stokjes in het piepschuim. Let op met druppen want het mengsel is tenslotte meer dan 130 graden heet.
Wil je dit liever niet doen, zet ze dan gewoon op een met bakpapier beklede schaal.