Keuken

Rode bessen saai?

Niet iedereen is fan van de rode bes, maar het glimmende kogeltje is toch alles behalve saai. Wat dacht je van deze spiraaltaart met een vulling van rode bessen botercrème en rode bessen mousse. Of je gebruikt je eigen vulling, hoe dan ook, de rode bes staat prima op een taart.

Recept bodem bessentaart: 150 gram bloem zeven, 50 gram suiker, wat zout, de schil van 1 citroen en 1 eidooier toevoegen en goed met elkaar mengen. Dan 100 gram koude boter in stukjes toevoegen en een glad deeg maken. Dit deeg circa 30 minuten op een koele plaats wegzetten.

Het deeg uitrollen en dan op een ingevette bakvorm leggen. Meerdere gaten erin prikken en in een voorverwarmde oven van 200 graden ongeveer 15 minuten bakken. Goed laten afkoelen.

Recept biscuitdeeg: 6 eieren met 5-6 eetlepels lauw water op de hoogste stand 1 minuut schuimig kloppen. Dan 90 gram suiker, een eetlepel vanillesuiker en zout met elkaar mengen en dit in 2 minuten en geleidelijk toevoegen en er goed door kloppen. Hierna 120 gram bloem met 80 gram maizena mengen en zeven. Dit geleidelijk door het mengsel roeren en op een bakblik met papier uitstrijken tot dunnen plakken [ongeveer 1 centimeter]. In de voorverwarmde oven [ook 200 graden], circa 10 minuten per plak afbakken.

Direct na het bakken de plak op een met suiker bestrooid oppervlakte leggen en laten afkoelen. Hierna de plak[ken] in repen van 3-4 centimeter breed snijden, besmeren met warme bessenjam en de [eigen] vulling. Deze plakken als een spiraal op de bodem zetten en de bovenkant besmeren met overgebleven vulling en de zijkanten met geklopte slagroom.

De rode bessen door de bessengelei of jam halen en de hele taart ermee beleggen.

Uiteraard kun je ook een andere soort bes gebruiken!