Keuken

Oogst verwerken

Toen we met de moestuin begonnen hadden we niet alleen de werkzaamheden qua onkruid wieden niet helemaal onder controle, maar soms schoot gewoon domweg het oogsten erbij in. In het begin ben je sowieso al blij met elke oogst, maar naarmate je bedrevener wordt schiet de opbrengst van de oogst snel omhoog. En dan nog is het elk jaar weer anders. Dan ligt de moestuin er mooi bij, alles groeit, je bent moe en dan oh ja, de oogst nog verwerken.

En dan begin je met invriezen, jammetjes, dressings, sappen, dingen in zuur, taarten, weggeven….. enne nog meer eten. Het inwecken van groente willen we nog niet, omdat we alles zoveel mogelijk vers willen eten. En kersen hebben we nog niet genoeg.

Dus toen ik jarig werd en een cadeau mocht opgeven heb ik een ijsmachine gevraagd, en gekregen! Een topding, want het is een eenvoudige manier om oogst te verwerken met een superresultaat. Met vers ijs van frambozen, aardbeien, rode bessen etc. maak je vrienden! Het is ook een fijn klusje om met kinderen te doen.

Wij pureren het fruit in een blender [zie foto = aardbeien], doen daar een bekertje room bij [je kunt ook suikersiroop gebruiken, dan krijg je sorbetijs] en suiker [ik doe basterdsuiker]. Alles kun je op je eigen smaak afstemmen, het enige waar je rekening mee moet houden is dat de smaken vervagen zodra het koud is. Hou je dus van zoet en het mengsel voor het draaien is precies goed, dan kun je het beste suiker toevoegen want het eindresultaat zal minder zoet smaken wanneer je dat niet doet. Dan 20 – 25 minuten draaien en je ijs is klaar om op te eten.

Let op: het ijselement moet wel 24 uur van tevoren in de vriezer hebben gezeten, anders werkt het niet. Uiteraard kun je munt toevoegen, citroen [wordt het minder hard, dus langer draaien], meerdere soorten fruit door elkaar, yoghurt, net wat je voorhanden hebt.

En zeg zelf, zo wordt oogst verwerken toch een feest!