Keuken

Appel kastanjetaart

Het regent dus ik heb in deze rubriek een bewerkelijk recept opgenomen. Ingrediënten:

Voor het deeg: 250 gr bloem, 125 gr boter [zacht], 100 gr witte basterdsuiker, 2 eidooiers, 2 el melk, 1 tl zout

Vulling: 200 gr gekookte kastanjes, 3 dl water, 100 gr bruine suiker, 3 zoet/zure appels geschild en in plakjes, 60 gr gehakte walnoten.

Vet een grote taartvorm goed in met boter. Klop de boter zacht en voeg de basterdsuiker en het zout toe. Hierna de bloem, de eidooiers en het melk toevoegen, geleidelijk. Kneed dit tot een goed samenhangend deeg en laat dit een uur rusten in de koelkast. Intussen verwarmt u de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleed de vorm. Laat ook dit even rusten in koelkast. Bak de bodem met behulp van een blinde vulling ongeveer 15 minuten in de oven. Haal dan het bakpapier met de blinde vulling weg en bak de taart in circa 5 minuten gaar.

Als u rauwe kastanjes gebruikt moet u die eerst even koken, na schillen. Dan suiker en het water in een steelpan helemaal laten smelten. Voeg de gekookte kastanjes toe en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje tot stroop inkoken. Verdeel het kastanjemengsel over de taartbodem en druk/leg er de appelplakken op. Bestrijk het geheel met een beetje boter en bestrooien met suiker. Bak de taart 40 minuten in de oven. Hierna bestrooien met poedersuiker en dan de bovenkant van de taart even grillen in de oven. Hoeft niet, mag.

Is dit herfst of is dit herfst!