Tuin

Tomaten update

Kijkt u nog maar eens goed naar de foto van deze sappige tomaat. Ziet hij er niet lekker uit! Mooi kleurtje, oogt fris. Dit was dan ook onze enige echte tomaat die we dit jaar hebben kunnen oogsten. We hebben een tunnelkas van plastic, want de bladeren mogen niet nat worden schijnt. De dieven worden trouw verwijderd, ze krijgen water, worden keurig opgebonden, maar het is al een paar jaar niets met de oogst. We overwegen zelfs om de tomaten volgend jaar maar eens over te slaan. Maar ze smaken zo lekker, zeker als je er maar 1 hebt!

Nou zijn de tomaten in Kroatië en al die lekker warme landen natuurlijk veel zoeter, maar tomaat is en blijft lekker. Hoe ik daar nu op kom? We aten deze week broodjes met gebakken ui en tomaat en toen moest ik hier aan denken. Ik gebruik hiervoor gekochte bio tomaten van de markt, maar wel onze eigen rode uien. Ik snijd alles in ringen/plakken en bak ze snel op hoog vuur in een klein beetje olijfolie. Naar smaak gehakte kruiden toevoegen [bijvoorbeeld peterselie of selderij], peper/zout en smullen maar!

En als ik dit zo eet, dan denk ik “toch maar weer tomaten volgend jaar”!

Het lukt al een aantal jaren niet om veel tomaten te oogsten. Het plantjes opkweken lukt wel en de tomaten ook wel… de groene dan welteverstaan. Op het moment dat ze rood moeten worden gaat het mis. Dit jaar wilden we geen tomaten doen, maar we kregen vanuit veel kanten tomatenplanten aangeboden. En nee zeggen is geen optie, want dan verdwijnen ze op de composthoop. En dat moet je niet willen!

Inmiddels is onze oogst aan planten: vleestomaten, gewone tomaten, cherrytomaten. Vanochtend zijn daar balkontomaten aan toegevoegd. Ik heb het even opgezocht, ook al zegt de naam eigenlijk alles.

Balkontomaten zijn planten welke zeer geschikt zijn om op balkon of in de patio te kweken. Met een hoogte van circa 45 cm onderscheiden balkontomaten zich duidelijk van de andere soorten welke makkelijk 150 cm kunnen worden.
Balkontomaten geven ronde zoete tomaten met een doorsnede van circa 5 cm.

We zitten weer in het proces van kasje bouwen, geen koud water geven, de bladeren mogen niet nat worden, straks de dieven eruit halen. En ja, waar zetten we de nieuwe aanwinst. Ook hier zegt de naam weer alles, het zijn balkontomaten.

Laten we op ons balkon nog een beetje plek hebben!

Tuin

Pasen!

Tijdens Pasen ontbreekt bij ons nooit een eitje van onze kippen. Een heerlijke aanvulling bij een Paasontbijt of brunch is dit recept, een ‘gekookt’ eitje maar dan anders. Het is zo gemaakt, je kunt eindeloos variëren met zalm, [ge
 
Basisrecept voor 4 personen:
4 eieren
boter om de 1 -persoonsvormen/bakjes mee in te vetten
bakje cème fraiche [klein]
peper en zout naar smaak
4 lepels vulling: in dit geval voorgebakken groente
 
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de vormen in. Verdeel de crème fraîche over de bakjes en doe in elk bakje 1 lepel vulling. Vervolgens breek je in elk bakje een ei en maak je dit op smaak met peper en zout naar keuze. Zelf gebruik ik vaak het peper mengsel met sinaasappel van Fair Trade.
Nu zet je de 4 bakjes in een ovenschaal die tot de helft vult met kokend water. Deze schaal zet je vervolgens heel voorzichtig in de oven. Je kunt ook eerst de schaal zonder water in de oven zetten en dan het kokende water toevoegen, net wat je zelf veiliger vindt.
Laat de schaal in de oven 10-14 minuten bakken, zodat het eiwit stolt. Hoe korter hoe zachter het eigeel. Haal de bakjes uit de oven en serveer met toast.
Heerlijk wanneer het eitje [lauw]warm is.
 
Wedden dat je, nadat je dit een keer gemaakt hebt, steeds andere vullingen gaat uitproberen!
 
Fijne Paasdagen!
Tuin

Appels met glazuur

In het kader van restverwerking van de enorme appeloogst en een keer wat anders dan een chocoladeletter, namelijk een recept van geglazuurde appels. We wonen niet voor niks aan de grens met Duitsland, waar je deze geglazuurde appels vaker ziet dan in Nederland.
Eigenlijk is het een heel simpel recept, maar het hebben van een suikerthermometer is wel belangrijk. Op zo’n thermometer staat namelijk precies aangegeven wanneer het een hard crack of een soft crack van het glazuur is. Kun je vrij nauwkeurig bepalen wat je zelf wilt.
Benodigdheden
10 kleine appels, biologisch, zonder steel
3 kopjes suiker
1 kopje koud water
10 stokjes [ijsstokjes]
rode ranja/siroop of natuurlijke kleurstof
piepschuim of een plank met gaatjes waar de stokjes rechtop in kunnen staan
vuurvaste vingers
pan met dikke bodem
Werkwijze
Was de appels en dep ze goed droog. Neem biologische appels, want we laten de schil er omheen zitten.
Doe de suiker en het water in de pan en laat de suiker smelten. Liever niet roeren.
Laat dit mengsel borrelen tot je minimaal op 130 graden zit. Je kunt het mengsel een mooie rode kleur en/of smaak meegeven door  naar wens een beetje ranja/siroop of natuurlijke kleurstof toe te voegen. Begin met een klein beetje, je kunt altijd nog iets toevoegen. Prik de stokjes net niet door de appels heen [dat doe je aan de kant waar het steeltje zat]
Heeft het mengsel jouw gewenste temperatuur bereikt, haal dan 1 voor 1 de appels door het glazuur en zet de stokjes in het piepschuim. Let op met druppen want het mengsel is tenslotte meer dan 130 graden heet.
Wil je dit liever niet doen, zet ze dan gewoon op een met bakpapier beklede schaal.
Tuin

Biet op vaas!

Uiteraard hebben we ontzettend genoten van het wilde bloemenseizoen, maar nu is het tijd voor iets anders. Door Nico bedacht en uitgevoerd: bieten op een vaas! Belangrijk is dat je af en toe het water nakijkt. De wortels moeten voldoende hebben, maar het water mag de biet niet raken. Ze zullen ook groter worden, maar dan zet je ze gewoon in een groter formaat vaas.

Wil je meer kleur, varieer dan met de verschillende soorten gekleurde biet en je hebt echt iets anders!

Tuin

Appel-knolselderijsoep

Dit recept is vegetarisch, glutenvrij, suikervrij en lactosevrij. Qua structuur heeft hij wat weg van een maaltijdsoep, maar de appel en de tijm geven de soep een fris en kruidig tintje.

Ingrediënten: 3 eetlepels kokosolie, 2 uien in ringen, 1 stengel bleekselderij in stukken zonder slierten, geschilde knolselderij in blokken, 4 appels Jonagold [geschild, zonder klokhuis en in stukken], 2 takjes tijm [alleen de blaadjes], 1-2 liter groentebouillon, 2 scheuten kokosmelk, geroosterde hazelnoten, gesneden blad selderij.

Maak de kokosolie in een grote pan warm en fruit de uien en de bleekselderij op een middel hoog vuur ongeveer 10 minuten aan. Voeg de tijm, de knolselderij en de appels toe en bak die even mee, zodat ze smaak afgeven. Doe de bouillon erbij [eerst even 1 liter] en laat alles zachtjes doorkoken, zo’n 25-30 minuten. De knolselderij moet lekker zacht zijn.

Pureer hierna het mengsel met een staafmixer [pan van het vuur] en doe er [indien de soep te dik is de extra bouillon bij]. Voeg een scheut kokosmelk en naar smaak peper en zout toe.

Net voor het serveren de soep garneren met wat geroosterde hazelnoten [in een droge koekenpan], paar blaadjes tijm, selderijblad en een beetje kokosmelk.

Heerlijk met een bol brood en prima geschikt om op te warmen na een [zoals vandaag] natte boswandeling!

 

 

 

Tuin

Courgettesoep met kaas

De laatste courgettes komen in zicht, dus op de valreep nog even een heerlijk recept voor courgettesoep.

Ingrediënten:

2 eetlepels olijfolie, 700 gram courgettes in stukjes, 1 gehakt teentje knoflook, peper uit de molen, 1 liter bouillon, 300 gram aardappel in blokjes, 50 gram verse basilicum grof gehakt, 90 gram geraspte Parmezaanse kaas en extra kaas om er over te strooien.

Werkwijze

Verwarm de olie in een grote pan en bak de courgettes en de knoflook in circa 5 minuten zacht. Giet de bouillon erbij [dit kan kippenbouillon of groentebouillon zijn, maar runderbouillon kan ook]. Voeg de aardappels toe en kook alles 15-20 minuten tot alles zacht is.

Doe de basilicum en de peper erbij en laat alles 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer dan de Parmezaanse kaas er doorheen tot het gesmolten is.

Tot slot het mengsel mixen met een staafmixer tot je een gladde massa hebt en peper en zout naar smaak toevoegen.

Schep de soep in een soepkom of bord en garneer dit met bijvoorbeeld een scheutje olie, Parmezaanse kaas, schepje crème fraîche en verse basilicum.

Lekker met warm brood! Prima maaltijdsoep voor een drukke zaterdag!

Tuin

Plaattaart

Dit is een recept voor het verwerken van diverse soorten fruit, want dit recept kun je maken met bramen, kersen, rabarber, peren en in dit geval dus appel.

Ingrediënten:

175 gram suiker, 150 gram zachte boter. 4 eieren, sap en rasp van een halve citroen, 150 gram bloem, 10 gram bakpoeder [flinke theelepel], 600 gram fruit, 3 eetlepels custard en 50 gram suiker. Gebruik je appels, voeg dan gerust wat kaneel of kardemom toe.

Meng het gewassen en schoongemaakte, in stukken gesneden fruit [grove stukken] met het custardpoeder en de suiker in een grote bak. Roer dit goed om. Er ontstaat door het sap van het fruit een soort dunne vla onderin de bak. Dat is goed.

Klop de boter met de suiker luchtig wit. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Pas het volgende ei toevoegen als het ei daarvoor helemaal is opgenomen. Spatel dan de citroenrasp en het sap door het mengsel. Hierna spatel je ook de gezeefde bloem en het bakpoeder er doorheen.

Schep dit mengsel op een bakplaat/blik waarop je eerst een vel bakpapier hebt gelegd. Misschien heb je 2 vellen nodig, dit is afhankelijk van de grootte van jouw bakplaat/blik. Verdeel het goed en voeg nu de vruchten toe. Verspreid ze goed en schenk ook het vocht er overheen. Goed verdelen.

Dit bak je in een voorverwarmde oven van 180 graden in 30 minuten goudbruin.

Heerlijk op een regenachtig dagje met een dotje slagroom of vanillecrème. Ook lekker om je plaattaart te bestrooien met wat poedersuiker!

Tuin

Maiskolven

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog geschreven heb en dat had een reden: De regen… Of eigenlijk het ontbreken daarvan en ook al zal iedereen het genoeg gehoord hebben: tjonge wat was het droog.

We zijn overgeschakeld naar 2 maal op een dag water geven, in de ochtend en de avond, en in de middag vooral binnen blijven en zelf aan het zuurstof. Een aantal dingen hebben het gered en een aantal dingen niet. De grond is eigenlijk nog steeds heel droog…

Iets dat ook veel vocht nodig heeft, naast bijvoorbeeld de courgettes, komkommers en rabarber, is mais. Die hadden en hebben het zwaar. Een aantal kolven zijn goed, maar veel ook niet. Jammer hoor, want laat ik nou net van die leuke lepeltjes hebben. In een bijpassend doosje met prijskaartje in dollartekens en een leuk kaartje waarop staat:

HOW TO USE THE CORN BUTTERER. Scoop up a wad of butter then slowly move over hot corn. Butter flows evenly and smoothly.

Dan krijg je toch gelijk zin in een maiskolf. Ik hoop dat we er nog een paar kunnen oogsten!

 

 

 

Tuin

Groeiwijze

Wanneer je een moestuin bijhoudt, dan is het ultieme doel om te kunnen oogsten [vind ik] en dat is ook wel het leukste. De beloning voor het harde werken. Elk jaar is anders [vooral vanwege de weersomstandigheden] en elk jaar leer je weer wat bij. Het helpt ook wanneer je veel info hebt over de groentes die je wilt kweken.

De witte asperges groeien onder de grond en dat proces is dus aan je gezichtsveld ontrokken. Op de foto zie je wat er onder die bult grond gebeurt. Dit helpt bij het steken van de asperges, want ze groeien dicht bij elkaar en dus weet je nu dat te vroeg steken geen zin heeft en je een lange steker nodig hebt. Kijk vooral naar de bult en op de plekken waar deze barsten vertonen groeit een asperge.

Op het moment dat je groenten laat staan en laat schieten, maakt deze de eigen zaadjes aan. Toch worden veelal de boerenkoolplantjes in de grond gezet, maar op deze foto zie je hoe de boerenkoolplant haar zaadjes maakt.

Let echter op de knolvoet, want deze ziekte is moeilijk te bestrijden. Vaak ook de reden om onder andere de boerenkoolstengsels zo snel mogelijk uit de grond te halen. Maar heb je een goede en gevarieerde zaaiwijze [dus niet steeds dezelfde groente op dezelfde plek], een goede zuurtegraad van je grond [pH 5,8] en goede vochtige grond], dan kan het een keer laten staan van een boerenkoolplant geen kwaad.

Het proberen waard!

Tuin

Kiwi

Toen we onze kiwiplant hebben gepoot dachten we dat hij vooral zonnig moest staan, maar in tegenstelling tot wat wij dachten is Nieuw-Zeeland vrij koud. Het weer lijkt op dat van Nederland en in de herfst regent het nog meer dan bij ons. In Nieuw-Zeeland kennen ze echter niet de koude winters van Nederland.

Dat we geen vruchten hadden, schreven we dus vooral toe aan de verkeerde plek. Te zonnig, te warm of bevroren. Een extra kiwi gepoot, omdat we dachten dat de zelf bestuivende geen zelf bestuivende was. Maar…. we hebben dit jaar een heleboel bloemen in de kiwi zitten.

Het is heel mooi om te zien hoe zo’n bloem en vrucht tot stand komt. De buitenste bloemblaadjes hebben al de structuur en kleur van het velletje van de kiwi. Ik heb het dan over de wat harige verse: de groene. Op dit moment groeien de buitenste blaadjes om deze vrucht heen. Ben benieuwd hoe groot deze kiwi’s gaan worden.

En of ze net zo lekker zijn!